Despre karma, dharma si relatiile karmice

 Marele Yoghin Paramahansa Yogananda spunea: „Un copil se naste in ziua si la ora la care radiatiile ceresti sunt in armonie matematica cu karma sa individuala. Horoscopul este un portret ce dezvaluie si reveleaza inalterabilul sau trecut si probabilele sale rezultate viitoare.”

 

  Determinarea matematica despre care vorbeste Yogananda se datoreaza concordantei intre karma si tema astrologica. Fiecare dintre noi ne-am ”ales” inaintea nasterii, cand ne aflam in planul astral, tara, parintii, profesia si examenele vietii, prin fenomenul de rezonanta. Aceasta concorda cu pasajele din „Cartea tibetana a mortilor”, in care se fac recomandari spiritului defunctului pentru a alege cat mai bune conditii, mai ales din punct de vedere spiritual, pentru viitoarea reincarnare. 

 

  Dupa moarte, dublul eteric, afectul, mentalul, Eu si SupraEul isi continua existenta intr-o Lume Spirituala, ca o entitate de sine statatoare, care devine constienta de faptele bune si rele savarsite in viata terestra. Pe parcursul acelei existente, mentalul si afectul sunt reevaluate de catre constiinta extinsa (Eu), alcatuind karma veche, evidentiata astrologic prin astrograma, care studiaza pozitia planetelor in momentul nasterii, adica acel moment in care entitatea dintr-o Lume Spirituala se reincarneaza intr-un corp fizic. Faptul ca nu ne mai amintim evenimente din vietile anterioare se explica prin ideea ca Eul (constiinta extinsa), cea care memoreaza toate evenimentele, impiedica acccesul mentalului la acestea, tocmai pentru a ne proteja psihic. Imaginati-va ce ar insemna sa ne putem aduce aminte toate vietile in care am fost, de exemplu, maltratati, schingiuiti sau ucisi.

 

  Dar totusi, in fiecare noua incarnare, pierderea memoriei existentelor precedente nu este totala. O dovedesc impulsurile, patimile, presimtirile, intuitiile pe care le avem, ca sa nu mai vorbim de senzatiile de „deja vu”. Sau talentele cu care ne nastem si pe care nu le „primim” prin gratia divina, cum cred unii. Ele au fost dobandite prin efort propriu, intr-o viata anterioara, in care ne-am format respectivele calitati sau deprinderi. Acum trebuie sa le redescoperim in noi, sa le relevam si sa le activam, caci ele exista in stare latenta. Cum altfel am putea explica o obsesie care ne urmareste toata viata sau statornicia pentru o idee ce ne strabate intreaga existenta, daca nu prin achitarea unei datorii karmice sau necesitatea de a duce la indeplinire o misiune? Aceasta misiune constituie scopul reincarnarii in actuala viata si subconstientul nostru – in care sunt acumulate o mare parte din achizitiile noastre anterioare – contine aceasta informatie. Din subconstient ne parvin periodic semnale, in starea de veghe sau somn, care ne avertizeaza si incearca sa ne readuca pe drumul drept, daca cumva am ratacit calea. De asemenea, entitatile evoluate vor pastra in memorie constiinta de necontestat a vietii spirituale si chiar isi vor reaminti din vietile lor pamantesti. Este vorba aici de o serie de informatii care nu sunt accesibile oricui, ci numai celor evoluati.

 

  Cuvantul “Karma” este un termen hindus si in limba sanscrita inseamna legea cauzei si a efectului. Orice cauza are un efect rezultant si fiecare efect devine cauza unui alt efect. Nu exista nimic la intamplare. Nimic nu incepe un nou lant de evenimente. Universul e un ciclu perpetuu. Orice spunem sau facem are o consecinta. Carevasazica, prin karma intelegem totalitatea gandurilor, dorintelor si actiunilor, pozitive sau negative, din vietile anterioare (karma veche) si din aceasta viata (karma noua). Deducem de aici o clasificare a karmei, in primul rand, in karma pozitiva (aptitudini, talente- pe care le-am mentionat anterior) si karma negativa (boli, trauma, pedepse) si, in al doilea rand, in karma veche si karma noua. Aceasta inseamna ca, in orice moment, karma noastra depinde, mai intai, de gandurile, dorintele si actiunile noastre din vietile anterioare, apoi, de cele din aceasta viata. Prin tot ceea ce realizeaza si infaptuie un individ, el acumuleaza si perfectioneaza cunostinte pentru urmatoarea sa viata.

 

  Fiecare viata constituie lectiile pe care ti-ai propus sa le inveti si karma pe care ti-ai propus s-o echilibrezi. Daca aceste lectii nu sunt bine insusite, sufletul vine sa-si indeplineasca din nou aceeasi lectiei a Spiritului, persoana fiind obligata sa repete experientele respective, intr-o viata viitoare, prin reevaluarea karmei dupa moarte. Astfel, vietile oamenilor se repeta si se vor repeta pana cand va fi atinsa perfectiunea, scopul reincarnarii constituind desavarsirea continua a calitatilor, indreptarea defectelor. In acest proces al evolutiei suferinta este considerata a fi purificatoare, ajutand omul sa devina mai profund. Doctrina karmei ne mai invata si faptul ca suntem complet responsabili de ceea ce suntem si de ceea ce vom deveni. Nimeni din afara noastra, fie el zeu, om sau orice alta fiinta, nu poate fi tras la raspundere, meritam tot ceea ce ni se intampla. Ceea ce inseamna ca, firesc, este o erezie sa traim cu impresia ca Divinitatea a fost excesiv de darnica cu unii, care se bucura de talent, bogatie sau onoruri, si extrem de nedreapta cu altii care duc o viata marcata de lipsuri si nenorociri de tot felul. Acest lucru ar contravine ideii ca Fiinta Suprema este esenta adevarului si justitiei. Legea Karmei raspunde nevoii noastre de logica. In plus, ea ne arata de ce nu putem sa identificam credinta cu „frica de Dumnezeu”, atat de propovaduita si astazi de reprezentanti ai Bisericii. Poate ca aceasta sintagma are o valoare practica, si ii impiedica pe unii oameni sa greseasca de frica pedepsei divine, in cazul in care s-ar sustrage pedepsei oamenilor. Dar atata timp cat ne ferim sa gresim de frica pedepsei, inseamna ca nu am inteles esenta a ceea ce suntem si care este scopul existentei noastre pe acest pamant: a trai pe vibratia iubirii, nu a fricii. Si, vorba marelui Einstein: „daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa si spera intr-o rasplata, atunci suntem, intr-adevar, o adunatura jalnica”.

 

  Conceptul karmei este strans legat de cel al dharmei.  Dharma reprezinta scopul, sensul acestei vieti, menirea noastra in aceasta incarnare, Legea Ordinii Morale, pe care fiecare individ  o are de gasit si urmat pentru a atinge desavarsirea (nirvana). Descoperirea destinului si aflarea dharmei seamana cu urmarirea unui trandafir care infloreste, deschizandu-se petala dupa petala. Pe masura ce strabatem cararile vietii, destinul ni se desfasoara inainte, pas cu pas, dezvaluind dharma ascunsa in experientele si incercarile prin care trecem.Pe masura ce ne urmam dharma, intelegem de ce suntem aici. Astrologia releva modul in care se poate iesi de pe karma si se poate intra pe dharma.

 

  Asadar omul isi poate pozitiva karma, poate lupta impotriva karmei vechi, negative, formand o karma noua, pozitiva, prin indeplinirea misiunii lui din aceasta viata (dharma), insa pentru a ne pozitiva karma, trebuie mai intai sa constientizam karma negativa si apoi sa o diminuam. Persoanele care reusesc sa-si pozitiveze karma si sa depaseasca valoarea karmei initiale se sustrag ciclului de reincarnari (samsara), continuandu-si existenta, dupa moarte, intr-unul din planurile Lumilor Spirituale, unde primesc o noua misiune. Cei care au atins nirvana (cufundarea in Vacuitatea primordiala) in timpul vietii, pot renunta la o noua existenta in Lumile Spirituale, regasindu-si Odihna Suprema. Adevaratul scop al vietii este obtinerea unei misiuni intr-o Lume Spirituala sau contopirea cu Vacuitatea si nu satisfacerea poftelor propriului Ego. 

 

  Nu exista, insa, numai karme individuale, ci si karme colective, deoarece indivizii interactioneaza intre ei. Astfel, putem afirma ca exista o karma a fiecarei natiuni, dupa cum exista o karma globala, a Terrei. In cazul Romaniei, karma pozitiva se manifesta prin inteligenta, imaginatie, fantezie, ospitalitate, comunicare interumana, credinta, traditii, sacralitate, incantatii si ritualuri magice. Karma negativa este reprezentata de mediocritate, lipsa valorilor profunde, ignoranta, gandire negativa si superficiala, cautarea permanenta a unui tap ispasitor, mitocanie, invidie, victimizare, lene, hotie, etc.

 

  Prin extensie, putem afirma ca intregul Univers este o acumulare de karme, care trebuiesc „arse”. Legea cauzalitatii, Legea universala a karmei este aplicabila numai Lumilor inferioare. Spiritul Suprem, avand o karma pozitiva infinita, este singurul neafectat de acesta Lege. Sistemul karmic este un sistem autoactiv, fortele karmice intrand in actiune in mod spontan. Creatorul, care actioneaza in Eternitate, creeaza Lumile, apoi le lasa sa evolueze liber, guvernate de Legea inexorabila a karmei.

 

  Odata intelese conceptele de karma si dharma, ne amintim de un un alt aspect: karma fiind o impletitura formata din relatiile si experientele pe care le-am avut cu alti oameni, multe din relatiile prezente sunt o reflectare a legaturilor vietilor trecute cu oamenii cunoscuti atunci. Intalnirile karmice sunt de natura pozitiva, negativa, precum si mixta. Cand aceste intalniri karmice sunt pozitive se manifesta o simpatie spontana fata de un necunoscut de la prima intalnire, si daca relatia se continua in prezent, ea devine mai puternica. Intalnirea karmica mixta vine cu emotii pozitive, dar si cu o tensiune stranie. Iar atunci cand intalnirea karmica este negativa, simtim teama de acest necunoscut, dar totusi suntem atrasi in relatie, pentru ca legatura a creat datorii karmice.

 

  Unele regasiri karmice pot fi trecatoare – chiar si de o zi – pe cand altele pot dura o viata.Insa nu sunt anodine, ele au rolul de a ne schimba viata intr-o masura mai mare sau mai mica. Unul va schimba viata celuilalt, sau amandoi unul altuia, in functie de datoria karmica. Stabilim aceste legaturi pentru a-i oferi celeilalte persoane ocazia de a achita o datorie karmica fata de noi, pentru a contribui la evolutia sufletului ei, pentru a corecta karma prin echilibrarea ei si aducerea la un nivel pozitiv, sau pentru a incheia cercul karmic. Dar nu putem obliga si pe celalalt sa-si echilibreze karma, nu putem trece peste liberul lui arbitru. Daca am face asta, ne-am crea noi insine o karma negativa.

 

  Cei care au o karma relationala negativa, desi posibil ca in viata actuala sa nu greseasca, au parte de relatii ce par inextricabile, care consuma si chinuie, pentru ca au datorii karmice de platit. Poate ca in trecut s-au purtat egoist, au dat dovada de gelozie si violenta, au parasit, au gresit persoanei iubite, i-au facut mult rau, sau poate ca fiintele care le-au pricinuit suferinta in prezent, au suferit in alt timp si in alt spatiu, din cauza lor. De aceea trebuie sa intelegem, sa asimilam, si apoi sa transmitem vibratia iubirii ca toate relatiile karmice sa fie dizolvate in Lumina Iubitoare, daca acestea ne mentin in acelasi ciclu karmic involutiv. Sa Cerem Sinelui Nostru Divin sa ne dezvaluie care contracte ale sufletului sunt benefice si care trebuie sa fie dizolvate si eliberate. Mai ales acum cand Saturn, planeta karmei, tranziteaza Balanta, semnul parteneriatelor. Acum e testata profunzimea si durabilitatea relatiei, acum este timpul sa iesim din relatii care ne consuma inutil energia, care nu ne reprezinta si nu ne ajuta sa evoluam.

 

Orele plutesc pe langa umarul tau, /sfere-albastre, si-ntre ele e Saturn. „  

Si astfel sa fim pregatiti sa atragem sufletul pereche:

https://www.youtube.com/channel/UCi4NSi_IUSZi0KbO5mHKBXQ

 

Despre Antonia Dragomir