Previziunile pe zodii- strategia de marketing inventata in secolul 20 care discrediteaza o stiinta (astrologia) de 6 mii de ani

Totul a inceput la aniversarea printesei Margaret (21 august 1930) cand, din nevoia de diversitate, editorul John Gordon de la Sunday Express i-a cerut marelui ocultist Cheiro sa scrie un articol despre ce-i prezic astrele printesei. Cum acesta nu a fost disponibil, sarcina a fost preluata de asistentul sau R H Naylor. Astfel, la data de 24 august 1930 a aparut articolul „What the stars foretell for the new princess”=ce prezic astrele pentru noua printesa. Avand un mare impact, dupa o saptamana au fost redactate previziuni pentru cei nascuti in luna septembrie, si s-a continuat cu previziuni pentru anumite date de nastere pana cand, in 1937, a inceput seria de previziuni saptamanale pentru cele 12 zodii, in ceea ce avea sa se numeasca rubrica „Your stars”. In rubrica erau prezentate si cele mai bune zile pentru tranzactii comerciale. Succesul a fost atat de spectaculos, incat comertul din atatea mari magazine a fost influentat, iar la redactie se primeau peste 28 de mii de scrisori pe saptamana.

Carevasazica, de la o strategie de marketing aplicata pe solul fertil al sugestionabilitatii cauzata de prabusirea bursei de pe Wall Street din 24 octombrie 1929, s-a ajuns la tabloidizarea astrologiei prin toate mijloacele moderne de comunicare! Si asa, o stiinta veche de peste 6 mii de ani a ajuns sa fie propagata printr-o inventie a secolului trecut, si ceea ce era menit sa fie un instrument de cunoastere, de trezire spirituala, a ajuns un instrument derizoriu de divertisment!

Si normal, asa s-a schimbat si definitia horoscopului! A se intelege! Cuvantul „horoscop” provine de la grecescul „hora” care inseamna „ora” sau „timp”, si „skopos” care inseamna „observator”, acesta fiind o harta/diagrama a cerului calculata pentru un anumit moment din timp, asa cum este reflectata intr-un anume loc pe suprafata Pamantului. De aceea momentul din timp poate fi un eveniment, cum ar fi momentul nasterii unei persoane, NU o zodie! Cum poate fi momentul nasterii tale reprezentat doar de o zodie, cand pe cer, in fiece clipa, sunt atatea planete, asteroizi, care fac atatea aspecte planetare? De cand ceea ce i se intampla unei persoane se intampla si celorlalte milioane de persoane nascute cand Soarele era in aceeasi zodie, adica in aceeasi luna? Cum poate o fiinta unica sa devina o multime de fiinte limitate la pozitia Soarelui? Cat de prost sa fii sa crezi asa ceva? Unde sunt coordonatele geografice, unde este anul, luna, ziua, unde sunt minutele nasterii, unde este toata ecuatia astrologica care diferentiaza hartile unor frati gemeni, daramite hartile milioanelor de oameni?        

Da, stim cu totii explicatia celor care propaga aceste ineptii! Cica sunt previziuni generale! Sunt generale atunci cand vorbim doar despre anumite semne tranzitate de planete, de anumite aspecte dintre planete, nu cand vorbim despre case, despre domeniile vietii! Cand un „horoscopist” spune ca celui nascut in semnul X i se intampla ceva in domeniul de viata Y (ca e cel relational, financiar, etc), sunt toate sansele sa spuna o ineptie, pentru ca acesta nu analizeaza harta cu data completa, cu toata ecuatia, unica care poate calcula Ascendentul, cel care arata domeniile vietii (casele astrologice). Acesta analizeaza harta nimanui, harta in care Soarele tau (zodia) devine Ascendent, care saracu’ Ascendent incepe la 0 grade in zodia ta, ca doar deh, e necunoscut.

O alta scuza invocata este nevoia de a face cunoscuta aceasta stiinta! Pai cum naiba promovezi tu o stiinta printr-o „nestiinta”, adica printr-o formula incorecta? E ca si cand ai promova algebra prin „1+1=5”!

Si asa am ajuns eu ca in atatea consultatii, emisiuni, sau doar discutii despre astrologie sa consum timp pentru a contracara efectele previziunilor comerciale pe zodii, mai exact sa explic ca astrologia nu inseamna horoscoape imbecile, nu inseamna elucubratii de genul celor inspirate de mama Omida: „Berbecilor le merge bine sau rau”, „zodia X e norocoasa sau nu”, sa aduc oamenii pe drumul spre adevaratul rol al astrologiei- cunoasterea, drum de la care previziunile comerciale i-a indepartat! Ca sa fiu cat mai exhaustiva, cand oamenii adulti se raporteaza la astrologie, se impart in 6 categorii (spun cei adulti pentru ca nu e ceva inexigibil sa fie constienti):

1. Cei initiati care, daca o folosesc, apeleaza la un astrolog profesionist si nu citesc/asculta previziunile pe zodii sau daca o fac, o fac pentru ca, cunoscandu-si harta natala, stiu ce informatii sa selecteze (dar nu o fac pentru ca iese un ghiveci, caci chiar daca citesti/asculti si la Ascendent- indemnul superfluu- degeaba o faci daca nu stii la ce grade este acesta, pentru a-ti cunoaste cuspidele si casele care sunt tranzitate).

2. Cei curiosi care merg dincolo de limita previziunilor si poate astfel afla ce inseamna astrologia.

3. Cei naivi, ignorantii, care din nevoia de a avea un reper, sau din superstitie, se ghideaza dupa previziunile pe zodii, permitandu-le sa intervina in liberul lor arbitru. Efectul? Cel putin timp pierdut, daca nu luarea unor decizii eronate care pot schimba viata intr-o masura.

4. Cei inteligenti dar profani in domeniu, care cred ca aceste previziuni definesc astrologia si in consecinta nu doar refuza s-o cunoasca, s-o foloseasca pentru propria evolutie, ci chiar ajung s-o persifleze, s-o perceapa a fi un divertisment.

5. Cei pe care astrele-i ghideaza spre umplerea buzunarului, pe principiu: daca nimic nu este adevarat, atunci totul este permis! De la redactori care redacteaza elucubratii in atatea rubrici de previziuni, redactori total ageamii, fara niciun studiu in astrologie (cunosc personal cativa), pana la cei care se trezesc sa-si schimbe cursul profesional, si din contabili sau naiba stie ce profesii materialiste, se decid sa se faca astrologi, caci doar se pricep….la calcule! Mai concret, toti cei care se perinda mai des la TV, „horoscopistii” care metamorfozeaza astrologia intr-o religie ce manipuleaza prin frica, un OTV care cauta senzationalul, un ghicit sau divertisment imbecil. Cu o precizare: nu o fac doar din dorinta de a obtine un castig facil, ci si din incapacitatea de a sustine consultatii complexe de astrologie, consultatii care cer calitati de psiholog, incapacitate care-i determina sa vina cu niste previziuni lapidare, cu un spectaculos ieftin, de vibratie joasa.

In acest sens, va prezint un exemplu: cand actorul Serban Ionescu s-a imbolnavit, „astroloaga” care a opinat pe seama tragediei sale, in loc sa transmita mesaje menite sa-l ajute pe om sa constientizeze cauza bolii, constientizare care poate i-ar fi adus vindecarea, i-a transmis ineptia malefica: ca sa traiasca trebuie sa se desparta de sotia, pentru ca aceasta este nascuta in semnul Scorpion, semnul mortii. (deh, imuabilul pattern- a da vina pe celalat) De parca toti ar trebui sa fugim de nativii Scorpioni ca sa supravietuim! Niciun astrolog nu a spus ca Serban avea planete relevante (si mai ales Saturn si Nodul Sudic- karma) in Fecioara, in semnul naturii, semnul animalelor, si drept urmare acesta avea menirea sa protejeze natura, animalele, nu sa le ucida, si mai grav, sa regrete pe patul de moarte ca nu mai poate sa vaneze! Cum poate fi un aspect anodin faptul ca era suspect de o boala provocata de o capusa care l-a muscat la vanatoare??

6. Cei ca mine care stiu ca, traind in secolul in care avem de la astrologie informatiile necesare pentru a supravietui in plan material (la inceputuri omul privea cerul pentru a intelege cand sa cultive pamantul, pentru a intelege care sunt ciclurile planetelor, anotimpurile, etc), acum astrologia este doar o cale pentru evolutia spirituala. Cei care considera ca un adevarat astrolog nu discrediteaza astrologia prin tabloidizarea acesteia, pentru ca acesta are o vocatie inalta, si, ca orice vocatie inalta, aceasta te responsabilizeaza, te face constient de unicul sau rol: acela de a incerca sa ajuti omul sa-si inteleaga si sa-si asume trecutul karmic, pentru a trai pe dharma (menire), nu pentru a-i spune ce se intampla in viitor, caci daca ceva chiar se intampla, nu-i este de folos, neputand schimba nimic. Doar intelegand o greseala, nu o mai repeti. Doar intelegand trecutul, actionezi asupra viitorului. Si nu in ultimul rand, un adevarat astrolog face tot posibilul sa nu intervina in karma celorlalti oameni. Intr-un cuvant, un astrolog intelege calea relevata de Iisus, calea “pescarului de oameni”, calea celui care-l invata pe celalalt cum sa pescuiasca (cunoasterea), nu celui care-i da pestele.

De aceea eu, Antonia Dragomir, dezavuez previziunile pe zodii, si toti ghicitorii care aduc prinos previziunilor, care in genere se vadesc a fi niste falsuri, pentru ca armonia din univers nu permite unui muritor sa se prezinte a fi un Dumnezeu care le stie pe toate, un muritor care o sa plateasca pentru erezia pe care o perpetueaza. De aceea eu continui sa-mi propag mesajul prin toate caile: astrologia trebuie folosita doar ca instrument de trezire spirituala, respectand-o, nu distrugandu-i credibilitatea!

P.S. Spun toate acestea dupa ce am refuzat sa fac previziuni cam la toate emisiunile cu cel mai mare rating, exceptand „Neata’ cu Razvan si Dani” care mi-a confirmat ca nu pot sa ma compromit, sa ma „prostituez spiritual” (in primavara lui 2010, chiar daca trecusera ani in care refuzasem sa fac ceea ce fac toti „astrologii” mediatizati, chiar daca simteam ca involuez daca accept, dintr-un motiv personal, si din cauza faptului ca nu implinisem varsta maturitatii spirituale si inca nu eram atat de treaza, de constienta, am fost in platoul emisiunii, si cand am incercat sa prezint previziunile, mi s-a facut rau fizic, nu doar psihic, chiar daca era doar o proba, nu eram in direct, chiar daca aveam experienta atator ore de filmare). De asemenea, spun toate acestea dupa ce am prezentat zeci de emisiuni de astrologie, sau am fost invitata ca astrolog in atatea emisiuni, si in nici una nu am facut previziuni pe zodii, demonstrand astfel ca nu exista o scuza, ca se poate propaga astrologia fara a-i compromite credibilitatea!   

 

Despre Antonia Dragomir