Consiliere pe probleme de cuplu si sexualitate

Novalis: "Putin stiu / Taina iubirii / Simt foame nepotolita / Si vesnica sete"

Se porneste de la ideea ca din mitologie se pot deduce bazele pentru o psihologie a sexelor profunda, izvorul cautarii de sine prin unificare fiind explicat de mitul androginului si al erosului. Androginul este arhetipul primordial, omul desavarsit care se naste din complementaritatea sexelor. Jung a intuit in mitologie reprezentarea unor arhetipuri : "contraponderea noastra sexuala, cea care a fost reprimata din cauza sexului nostru declarat, continua sa traiasca in noi sub trasaturile unei persoane de sex opus", pe care desigur, o cautam in afara. Asadar, dragostea incearca sa contopeasca doua fiinte intr-una singura si sa vindece natura umana, sa refaca antica natura. Si vorbim despre acea dragoste in care exista acel tip de scurtcircuit care include dimensiunea transcendenta, nonindividuala a sexului. Bineinteles ca si celelalte forme pot duce dincolo de individ, de exemplu prin consacrare necurmata si absoluta, prin sacrificii, dar o face ca o dispozitie spirituala ce va putea naste concret doar in alt loc, nu intr-o senzatie si aproape intr-o fractura reala a fiintei. Pentru ca numai pasiunea poate duce la momentul fulgurant al unitatii, numai prin dragostea sexuala oamenii cauta sa distruga orbeste dualitatea, sa depaseasca existentialmente frontiera dintre Eu si non-Eu, dintre Eu si Tu, carnea si sexul slujind drept instrumente ale unei apropieri extatice de unificare.

Figurile divine au surprins virilitatea absoluta si feminitatea absoluta, insa miscarea feminista a produs traumatisme identitatii sexuale prin feminizarea barbatului si masculninizarea femeii. Barbatul si femeia absoluta sunt evanescenti. Acum, chiar daca sotii nu mai au ce reprosa parintilor sau nedreptatii sociale, cuplul contemporan se afla in deplin declin. Chiar daca se leaga in numele dragostei, cuplul refuza din ce in ce mai des sa mai fie un tot, sa se piarda unul intr-altul si sa cunoasca lungul extaz incremenit al amorului nebun. Isi spun "te iubesc", se conformeaza, dar inventeaza metode pentru a-i contracara efectele. Traim epoca indragostitilor neincrezatori care nu mai crediteaza nici macar dorinta pe care le-o inspira pasiunea.

Cuplul modern se dizolva treptat prin devalorizare, devenind o asociere de interese, cu caracter tranzactional. Dragostea a luat locul sexului si acesta mai mult Ón afara unui cuplu real, iar modelele au devenit mode. In aceasta societate traim erodarea celor trei modele traditionale ce catalogau odata perspectiva amoroasa: modelul conjugal pentru sentiment, cel androginal pentru coit, cel genital pentru sex. Acum sexualitatea isi pierde continuu din finalitati metafizice, spirituale, nu mai are sens, nici transgresiune, nici subversiune, si in principal nici implinire. Juisarea s-a convertit intr-o tehnologie ce trateaza organele ca pe niste masini tehnice in asa fel combinate incat sa dea randament, care sistematizeaza si rationalizeaza formele fundamentale ale voluptatii. Ea nu mai are sex pentru modernitate, indiferent ca se vorbeste de barbat sau femeie, cuvantul este neutru, ca si cand ceea ce e valabil pentru barbat e valabil pentru fiinta umana in genere.

Intrebarea este: sa radem sau sa plangem de ceea ce a devenit azi raportul dintre sexe: o mixtura de tradari, de esecuri, de exercitii ridicole, de ingerari de pilule, de potiuni si injectii spre a obtine erectii de lunga durata si orgasme absolut fara de valoare, pentru ca sunt lipsite de spirit, de arhetipalitate, de adevar?! Stiam ca in sex prefigureaza misterul Unului, dar se remarca cum el se degradeaza in imbratiasari animalice, se descompune si se risipeste in sentimentalisme fade sau in regimul domesticit al legaturilor socialmente autorizate.

Pret consultatie: 120 RON (30 Euro)/ora de consultatie la cabinetul din Bucuresti sau prin intermediul sistemelor Yahoo Messenger sau Skype.

© 2009 - Astrolog Antonia Dragomir

sus ↑