Istoria dualității care premiază bomba atomică prin premiul Nobel: de la Marie Curie, Einstein, la Putin

1896. Henri Becquerel descoperă radiația invizibilă emisă de uraniu.
1898. Marie Curie alături de soțul Pierre Curie descoperă alte elemente și mai radioactive- poloniu și radiu. Astfel s-a declanșat cursa pentru a debloca secretele atomului și implicit, a crea bomba atomică.
1901. Frederick Soddy și Ernest Rutherford au descoperit că prin radioactivitate atomii se schimbau, eliberând energie. Această sursă potențial „inepuizabilă” de energie aduce viziunea unei epoci atomice, cu potențial creator sau distrugător, cum releva și Soddy.
1933. Conceptul de reacție nucleară în lanț a fost emis ipoteză după descoperirea neutronului de către Chadwick.
1934. Enrico Fermi alături de colegii Universității Roma descoperă elementul 94 denumit hesperium, care mai târziu devine plutoniu.
1939. Cum faimoasa ecuație a lui Albert Einstein, E = mc2 a prezis energii extraordinare stocate în inima atomului, Lise Meitner a folosit-o calculând energia eliberată în timpul fisiunii, conducând la descoperirea fisiunii nucleare interpretată și de colegii ei Otto Hahn și Fritz Strassmann.
In același an 1939, președintele american Roosevelt citea o scrisoare semnată de Albert Einstein, în care era avertizat asupra pericolului unei reacții nucleare în lanț într-o masă mare de uraniu, prin care s-ar genera cantități mari de noi elemente care ar duce la construirea de bombe noi extrem de puternice. Sfătuia guvernul să se aprovizioneze cu uraniu, să lucreze cu fizicieni, să investească în laboratoare, sugerând să aibă bomba înaintea Germaniei…
1941 Glenn Seaborg cu mulți alți colegi produce, izolează și chimical definește plutoniul produs prin bombardarea deuteron cu uraniu-238 într-un ciclotron de la Universitatea din California, Berkely.
1942. Enrico Fermi a continuat în SUA noi cercetări privind proprietățile unui izotop rar al uraniului, U-235, obține prima reacție nucleară în lanț artificială auto-susținută (primul reactor nuclear artificial din lume Chicago Pile-1). Ce a urmat se știe: proiectul Manhattan, crearea primei arme nucleare de către americani.
16 iulie 1945 New Mexico. Prima bombă de plutoniu, nume de cod „The Gadget”, detonată în testul Trinity
6 august 1945 Hiroshima. Prima bombă cu uraniu „Băiețelul” aruncată în centrul orașului.
9 august 1945 Nagasaki. A doua bombă de plutoniu, „Fat Man/ Omul gras”.

Istoria bombei atomice dovedește că dualitatea e mereu distrugătoare. Că oricât bine ar face știința, face la fel de mult rău, oricât vindecă, ucide, sau poate distruge chiar totul, fiindcă în mințile oamenilor de știință există Ego intelectual, competiție, naționalism, frică, cum există în mintea colectivă. În fond prin proiectul Manhattan al primei bombe atomice au primit premiul Nobel, adică genocidul se premiază!

Așadar, nu vă mai consumați în imuabila tendință de a căuta un unic vinovat, în vinovații din exterior. Investigați-vă dualitatea din voi, diviziunea, sado-masochismul, frica care cere autoritate, ambițiile, pentru a avea revelația cauzei războaielor, suferinței perpetuă. Că doar de va fi pace-n noi majoritatea, nu va mai fi războiul minorității nebune.

PS. firesc că astrologic toate personajele principale ale istoriei bombei atomice au arhetipuri comune, cele mai prevalente fiind ale Scorpionului (totul sau nimic, Pluto-care a botezat elementul plutoniu- fiind planeta sa) și ale Vărsătorului (explozii, Uranus- care a botezat elementul uraniul- fiind planeta sa), arhetipuri care există și în Putin, și în prezentul cerului.

PPS. numele cu care au botezat bombele este exhaustiv.

Despre Antonia Dragomir